Hybridbilar - Massor med hybridbilar

Biogas - Vad är det?

Biogas

Biogas ingår i begreppet fordonsgas tillsammans med naturgas och vätgas i vinns mån. Biogasen framställs enbart från ekologiskt nedbrytningsbart material som t.ex. rötslam, slaktavfall, grödor eller gödsel.

Restprodukten från biogasframställning kallas biogödsel och den luktar mindre än vanligt gödsel och dessutom är näringen från biogödsel lättare för växterna att ta upp. Det finns nästan bara fördelar med biogas och biogasproduktionen.

Biogas jämfört med naturgas

Biogas - Naturgas

Både biogas och naturgas består till övervägande del av metangas. Alla biogasbilar som kan köras på biogas kan använda naturgas men det är ändå skillnad mellan dessa två gastyper.

Skillnaden är att biogas är en förnyelsebar energi och att naturgas är fossilt, precis som kol och olja. Detta innebär att biogas inte ger något nettotillskott av koldioxid och därför bidrar inte till växthuseffekten.

Biogas kan till och med ge ett negativt bidrag till växthusgaserna eftersom en del förruttnelseprocesser som normalt släpper ut den starka växthusgasen metan försvinner. Naturgas ger omkring ¼ lägre koldioxidtillskott jämfört med bensin.

Naturgas innehåller cirka 90 procent metan och resten är energirika gaser och t.ex. butan och propan. Biogas har cirka 97% metanhalt och resten är mest koldioxid. Naturgas har därför cirka 10% högre energiinnehåll biogas men 1 Nm³ biogas innehåller 10% mer energi än 1 liter bensin.

Sveriges billigaste biogas

Sveriges billigaste biogas brukar finnas i Boden eftersom tillgången är fortfarande större än efterfrågan. Att köra på biogas halverar kostnaden i Boden jämfört med att köpa på bensin.


Massor med info om hybridbilar

Här finns alla information och fakta som du behöver veta om hybridbilar och vilken hybridbil som en det bästa valet.Meny - Hybridbilar
Till förstasidan på www.hybridbilar.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
Plug-inElhybridBränslecellElbil