Hybridbilar - Massor med hybridbilar

Elhybrider

Elhybrider

Den första hybridbilen som massproducerades var Toyota Prius vilken hade ett litet batteri och en liten elmotor på 40 hk som laddades vid inbromsning eller via den bensinmotor som fanns. Elmotorn används framförallt när bilen startade från stillastående men även ockå då mer effekt behövs, t.ex. vid snabba omkörningar.

Denna hybridbil hade en så kallad fullhybrid-drivlina vilket innebär att motorerna kunde arbeta var och en för sig i men även parallellt.

Fördelar med elhybrider

Fördelar med elhybrider

Det finns ett par väsentliga fördelar med elhydridbilar jämfört med bilar som har en klassisk förbränningsmotor. Vridmomentet för även en liten elmotor är mycket stort vid låga varvtal vilket ger en mycket bra acceleration.

Elmotorn i elhybriden behöver inte växlas utan en växel kan dra bilen från stillastående upp till relativt höga hastigheter.

Nackdel med elhybridbilar

Nackdel med elhybridbilar

Det finns en stor nackdel med elhybridbilar som har små batterier och inte kan laddas via elnätet. All energi som bilen använder kommer från förbränning av bensin i bilen som dels inte är jätteeffektiv och dessutom medför utsläpp av t.ex. CO2.

Ett alternativ ill en elhybrid är faktiskt att köpa en elmotorcykel som inte drar lika mycket men är fantastiskt skön att köra. En bättre variant av elhybridbilar är de hybridbilarna som har en större elmotor och ett större batteri som även kan laddas upp innan avfärd. Mer om dessa Plug-in Hybridbilar finns här.

Elhybridbilar på den svenska marknaden

Det finns eller har funnits ett antal olika bilmärken och bilmodeller av elhybridbilar på den svenska marknaden under åren. De mest välkända elhybriderna som inte är plug-in hybrider är:

BilmodellÅrEleffekt
[hk]
Bensin
[hk]
Batteri
[kWh]
Toyota Prius XW20200467761.3
Toyota Lexus CT200h201167981.3
Lexus IS 300h20131431781.3
Ford Mondeo Hybrid2016481401.4
Mercedes E 300 Bluetec Hybrid2012???
Peugeot 3008 Hybrid42011371631.4
Volkswagen Touareg V6 TSI Hybrid2009513281.7
BMW i82017962317.1

Artiklar om elhybrider

Artiklar om elhybrider

Nedan finner du många artiklar som är värda att läsa om elhybridbilar som har batterier, elmotor och någon form av förbränningsmotor.


Massor med info om hybridbilar

Här finns alla information och fakta som du behöver veta om hybridbilar och vilken hybridbil som en det bästa valet.Meny - Hybridbilar
Till förstasidan på www.hybridbilar.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
Plug-inElhybridBränslecellElbil