Hybridbilar - Massor med hybridbilar

Framställning av bensin

Framställning av bensin

Första steget vid tillverkning eller framställningen av bensin är raffinering av råolja. Vid raffineringen destilleras råoljan vid olika temperaturer så att olika fraktioner som består av ämnen som har ungefär samma kokpunkt erhålls.

Att separera råoljan så att varje ämne erhålls var för sig är omöjligt vid storskalig produktion eftersom råoljan består av över 500 olika ämnen som alla har en kokpunkt under 200 grader.

Tillverkning av bensin

Tillverkning av bensin

Eftersom efterfrågan på bensin är mycket större än vad som kan produceras via raffinering har det utvecklats något som kallas för katalytisk krackning. Det är en process där kolväten konverteras till bensin från andra fraktioner.

Processen innebär att en brännoljefraktionen i frånvaro av syre och i närvaro av lämpliga katalysatorer hettas upp så att molekylerna bryts ner och skapar andra kolväten som ingår i bensin. Denna process kan även ske utan katalysatorer och kallas då för termisk krackning. En nackdel med termisk krackning är att produkterna övervägande har ogrenade kolkedjor vilket innebär att bensinen får ett lågt oktantal.


Massor med info om hybridbilar

Här finns alla information och fakta som du behöver veta om hybridbilar och vilken hybridbil som en det bästa valet.Meny - Hybridbilar
Till förstasidan på www.hybridbilar.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
Plug-inElhybridBränslecellElbil